+421 484 131 573 sekretariát školy
+421 484 133 502 školská jedáleň

Školáci sú v ohrození

Rodičia, zbystrite pozornosť!

Kofeínová bomba ohrozuje školákov ! Populárny energetický nápoj desí odborníkov! Šíria sa aj produkty s psychotropnými účinkami!

Digitálny, globálny a komerčný svet poskytuje rýchly prístup šíreniu informácií aj neplnoletým deťom. Módnym fenoménom a vzorom pre deti a mládež sa stali yotuberi a influeceri, ktorí propagujú niektoré energetické nápoje a psychotropné výrobky. Vidíme ich v rukách už žiakov základných škôl, ktorí si neuvedomujú, aké negatívne dôsledky sa môžu prejaviť na ich zdraví a bezpečnosti. Preto rodičia zbystrite pozornosť!

Jedná sa o nápoje značky PRIME – niektoré druhy týchto nápojov majú v jednej pollitrovej fľaši 200 miligramov kofeínu, čo je rovnaké množstvo ako štyri šálky espresa, dva RedBully alebo šesť plechoviek Coca-Coly. Zvyšujú krvný tlak, spôsobujú búšenie srdca. Okrem toho obsahujú vysoký obsah draslíka, ktorý v tomto množstve predstavuje riziko pre detské obličky. Podľa pediatrov užívanie nápoja môže spôsobiť aj poruchy správania sa detí.

Prejavy po užití nápoja: U detí dochádza k neuveriteľnej stimulácii kardiovaskulárneho systému, najprv k nepríjemným pocitom spojeným so zvýšením srdcovej frekvencie, potom k obrovskej eufórii a nakoniec k ochabnutiu organizmu. Dlhodobými účinkami sú poruchy spánku a správania sa. Pri vpití viac fliaš nápoja môže dôjsť k poruchám srdcovej činnosti až k zástave srdca.

Rovnakým nebezpečenstvom pre deti a mládež sú výrobky HHC-P, ktoré si môžete zakúpiť voľne v automatoch, napr. v nákupných centrách. Ide o psychoaktívne látky, pri ktorých užívaní dochádza k vedľajším účinkom – úzkosť, paranoia, ospalosť, zvýšená chuť do jedla. Konzumácia privedie užívateľa do euforického stavu, počas ktorého trvania môže byť ohrozená jeho bezpečnosť ako aj bezpečnosť ľudí v okolí užívateľa.

 

Všeobecne čo sa deje s telom po dlhodobom pití  : TOP 5 - kdybychom PILI JEN ENERGY DRINKY - YouTube

Konkrétne o jednotlivých nápojoch : TOP 5 zakázaných ENERGY DRINKŮ - YouTube

 

Partneri

ZAP   KIA   Stefe  TWD

 

Podporovatelia

partner partner partner partner partner partner partner partner

 

Inštitúcie

Rodičia a priatelia Mandyska Minedu Nucem SPU OR
partneri_aktualny_projekt